Feng Shui : wat is het en hoe kan het je helpen?

Feng Shui is een oude Chinese filosofie die zich richt op het creëren van een harmonieuze en evenwichtige omgeving. Het gaat erom hoe je de energie in een ruimte, ook wel bekend als de “Chi”, kunt optimaliseren. In dit artikel gaan we in op hoe je jouw woonkamer en slaapkamer Feng Shui in kunt richten.

Feng Shui is ontstaan in China meer dan 3000 jaar geleden en is in de loop der tijd over de hele wereld verspreid. Het wordt vaak geassocieerd met interieurontwerp en vastgoed, maar het kan ook worden toegepast op tuinen, werkplekken en zelfs steden.

Woonkamer in Feng Shui

De woonkamer is de ruimte waar je je thuis voelt en waar je ontvangt. Het is belangrijk dat deze ruimte een harmonieuze sfeer heeft. Hier zijn enkele tips om jouw woonkamer Feng Shui in te richten:

 • Zorg voor voldoende verlichting. Het is belangrijk dat er genoeg natuurlijk licht is, maar ook dat er voldoende kunstmatige verlichting is voor ’s avonds.

 • Zorg voor een opgeruimde ruimte. Dit betekent dat je de ruimte moet ontdoen van overtollige spullen en dat je alles op een logische plek moet zetten.

 • Gebruik levende planten. Deze brengen energie en leven in de ruimte.

 • Zorg voor een goede verdeling van de meubels. Dit betekent dat je de meubels in een logische opstelling moet zetten, zodat er voldoende bewegingsvrijheid is.

 • Gebruik rustige kleuren. Dit helpt om een rustige sfeer te creëren.

Slaapkamer inrichting

De slaapkamer is de ruimte waar je moet ontspannen en rusten. Het is belangrijk dat deze ruimte een rustige sfeer heeft. Hier zijn enkele tips om jouw slaapkamer Feng Shui in te richten:

 • Zorg voor een comfortabel bed. Het bed moet stevig zijn en er moet voldoende rug- en neksteun zijn.

 • Zorg voor voldoende opbergruimte. Dit betekent dat je de ruimte moet ontdoen van overtollige spullen en dat je alles op een logische plek moet zetten.

 • Gebruik rustige kleuren. Dit helpt om een rustige sfeer te creëren.

 • Zorg voor voldoende luchtcirculatie.

 • Gebruik geen schermen in de slaapkamer. Dit kan leiden tot onrust en moeilijk in slaap vallen.

 • Zorg voor een goede verdeling van de meubels. Dit betekent dat je de meubels in een logische opstelling moet zetten, zodat er voldoende bewegingsvrijheid is en er geen obstakels zijn waardoor je je niet op je gemak voelt.

 • Gebruik geen felle kleuren. Dit kan leiden tot onrust en moeilijk in slaap vallen.

 • Zorg voor voldoende privacy. Dit betekent dat je de ramen moet behangen of verduisteren, zodat je niet gestoord wordt door het licht van buiten.

Feng Shui interieur

Feng Shui gaat erom hoe je de energie in een ruimte, ook wel bekend als de “Chi”, kunt optimaliseren. Dit kan door het gebruik van de juiste kleuren, meubels en accessoires. Bijvoorbeeld, warme kleuren zoals rood, oranje en geel worden geassocieerd met energie en activiteit, terwijl koele kleuren zoals blauw, groen en paars worden geassocieerd met rust en ontspanning.

Een andere belangrijke factor in Feng Shui is de plaatsing van meubels en accessoires. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je je bed niet onder een raam plaatst, omdat dit kan leiden tot een slechte nachtrust. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de richting van de deur. Het is aanbevolen om de deur van de slaapkamer niet tegenover de deur van een toilet of badkamer te plaatsen, omdat dit kan leiden tot slechte energie.

In de woonkamer is het belangrijk om rekening te houden met de plaatsing van de bank of zetels. Deze moeten gericht zijn naar de deur zodat je zicht hebt op wie er binnenkomt, maar ook niet direct tegenover de deur staan. Dit geeft een onveilig gevoel.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de symboliek van objecten die je gebruikt. Bijvoorbeeld, een aquarium met levende vissen wordt geassocieerd met rijkdom en voorspoed, terwijl een fontein wordt geassocieerd met harmonie en welvaart.

Feng Shui kan een krachtige tool zijn om een harmonieuze en evenwichtige omgeving te creëren.

Top 10 Feng Shui oplossingen voor de woonkamer:

 1. Zorg voor voldoende verlichting, zowel natuurlijk als kunstmatig.

 2. Zorg voor een opgeruimde ruimte, ontdoen van overtollige spullen en alles een logische plek geven.

 3. Gebruik levende planten om energie en leven in de ruimte te brengen.

 4. Zorg voor een goede verdeling van de meubels, zodat er voldoende bewegingsvrijheid is.

 5. Gebruik rustige kleuren om een rustige sfeer te creëren.

 6. Zorg voor een comfortabele bank of zetel gericht naar de deur.

 7. Gebruik accessoires met symboliek die bij jou past, zoals een aquarium voor rijkdom en voorspoed.

 8. Gebruik geen felle kleuren of schermen in de woonkamer

  Feng Shui interieur

Top 10 Feng Shui oplossingen voor de slaapkamer:

 1. Zorg voor een comfortabel en ondersteunend bed, gericht naar de deur maar niet ertegenover.
 2. Gebruik rustige kleuren voor de muren en beddengoed om een rustige sfeer te creëren.
 3. Zorg voor voldoende opbergruimte, zodat je kunt ontdoen van onnodige spullen en alles een logische plek kunt geven.
 4. Gebruik geen schermen in de slaapkamer, zoals televisies of computers.
 5. Gebruik geen felle kleuren of felle verlichting.
 6. Zorg voor voldoende privacy, zoals behang of verduisterende gordijnen.
 7. Gebruik accessoires met symboliek die bij jou past, zoals een fontein voor harmonie en welvaart.
 8. Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht in de slaapkamer.
 9. Gebruik geen geurkaarsen of parfum, omdat dit kan leiden tot onrust.
 10. Zorg voor een opgeruimde en georganiseerde slaapkamer, zodat je een rustige en ontspannen sfeer kunt creëren.

Houd er rekening mee dat de beste Feng Shui oplossingen voor jou persoonlijk kunnen variëren, afhankelijk van je eigen voorkeuren en levensstijl. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt in je omgeving en dat je een balans creëert tussen positieve energie en rust in je woonkamer en slaapkamer.

Wat is de Feng Shui Stijl?

De Feng Shui stijl is een manier van inrichten van een ruimte die gebaseerd is op de principes van de Chinese filosofie van Feng Shui. Deze filosofie gaat ervan uit dat de energie (of Chi) in een ruimte invloed heeft op de emotionele en fysieke welzijn van degenen die erin verblijven. De Feng Shui stijl is gericht op het creëren van een balans tussen deze energie en de ruimte, zodat deze positief kan bijdragen aan de levenskwaliteit van degenen die erin verblijven.

De Feng Shui stijl richt zich op verschillende aspecten van de ruimte, waaronder verlichting, kleuren, meubels, accessoires en decoratie. Er wordt gelet op de plaatsing van objecten, de vormen die worden gebruikt, en de symboliek die wordt uitgedrukt. Bijvoorbeeld, in de feng shui worden ronde vormen geassocieerd met vriendschap en gezelligheid, terwijl rechthoekige vormen worden geassocieerd met stabiliteit en duurzaamheid.

De Feng Shui stijl is ontstaan in China en is eeuwenoud. Het is een populaire manier van inrichten in Azië, maar wordt ook steeds vaker toegepast in andere delen van de wereld. Het kan worden toegepast in elk type ruimte, van woningen tot kantoren en winkels.

Het is belangrijk om te realiseren dat de Feng Shui stijl geen “één-grootte-past-alle” aanpak is, en dat iedereen zijn eigen interpretatie kan hebben. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Het is daarom belangrijk om op eigen gevoel en voorkeur te vertrouwen bij het inrichten van een ruimte volgens de Feng Shui principes.

Dynamische Energiestroom

Feng Shui gaat ervan uit dat de energie (of Chi) in een ruimte invloed heeft op de emotionele en fysieke welzijn van degenen die erin verblijven. De kwaliteit van deze energie wordt bepaald door de manier waarop de ruimte is ingericht en hoe deze energie door de ruimte stroomt.

Een dynamische energiestroom betekent dat de energie in een ruimte vrij kan bewegen en niet wordt geblokkeerd. Dit wordt gezien als een positief aspect van Feng Shui, omdat het helpt om een evenwichtige en gezonde sfeer te creëren. Wanneer de energie vrij kan bewegen, kan het positieve energie brengen naar verschillende delen van de ruimte en kan het negatieve energie afvoeren. Dit kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en ontspanning.

Er zijn verschillende manieren om een dynamische energiestroom te creëren in een ruimte volgens Feng Shui principes. Bijvoorbeeld, door het plaatsen van objecten zoals planten of kristallen op strategische plekken in de ruimte. Ook kan het plaatsen van een waterelement, zoals een fontein, helpen om de energie te bevorderen. Het openhouden van ramen en deuren, zorgen voor voldoende verlichting, en het verwijderen van obstakels die de energie blokkeren, zoals overvolle kasten

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Alternatievegids.com
Logo